Skip to content

Skapa en kapselgarderob

Jag har i flera år varit sugen på att bygga upp en sk. ”kapselgarderob”. En kapselgarderob består av ett begränsat antal klädesplagg (ofta runt 30–50) som är mångsidiga och fungerar tillsammans, vilket gör det lättare att mixa och matcha. Jag har i perioder läst olika bloggar och artiklar på ämnet och har idag en ganska tydlig bild av hur jag vill ha det. Det som tilltalar mig med kapselgarderoben är känslan av enkelhet, att ha en garderob med färre plagg där majoriteten går att mixa & matcha. Så, min utmaning för kommande halvår är alltså att skapa en egen kapselgarderob.

Skapa en kapselgarderob
Eftersom tanken på detta har funnits hos mig i flera år så har jag sakta men säkert redan börjat välja kläder i den färgskalan jag trivs bäst i. Jag har nästan helt brutit mitt impulsiva köpbeteende och har handlat med mer eftertanke vilket gjort gott för både plånbok och mängden kläder. Bättre Feng Shui även i klädväg!

Hur började jag?

En av de viktigaste insikterna vid skapandet av en kapselgarderob är att du har identifierat din egen stil, INNAN du rensar eller fyller på. För att förtydliga den röda tråden (=färgpaletten jag vill hålla mig till) och den stil jag trivs bäst i så har jag under flera år samlat pins med outfitinspiration på Pinterest. Det är verkligen ett riktigt supertips!

När jag nu kollar igenom min ”anslagstavla” på Pinterest så känns det som att jag hittat min stil och den färgskala som ligger mig varmast om hjärtat. Det blir väldigt visuellt vilka färger jag dras till och vilken typ av plagg jag gillar när jag ser allt samlat. För att bygga min outfit-anslagstavla började jag med att söka outfitinspiration utifrån några av mina favoritplagg, såsom jeans och stickade tröjor. På så vis får jag inspiration baserat på plagg jag ofta använder – och hur dessa kan kombineras!

Skapa en kapselgarderob
En printscreen från min outfit-anslagstavla på Pinterest. Klicka på bilden för att se alla mina sparade outfitbilder.

Min kapselgarderob (färger & första stegen)

Jag har valt ut 5 färger som utgör basen. Färgerna är de jag trivs allra bäst i; vitt, svart, blått och grönt. Detta plus några varma accenter i brända/rostiga toner. Alla dessa färger går att mixa och blanda med varandra. I perioder har jag köpt mängder av färgglada plagg i gult, rosa, lila och rött men i slutändan har jag ändå alltid fallit tillbaka på min nuvarande bas.

Steg två är att rensa garderoben – REJÄLT! Enligt vissa artiklar om kapselgarderoben så rekommenderas att man har ett visst antal plagg, mellan 7-50 st. Jag struntade i antalet men började med att tömma hela min garderob för att bara hänga tillbaka de plagg jag verkligen vill använda som en del av min framtida kapselgarderob. Övriga kläder har jag lagt undan för att sälja eller skänka. Att skapa en kapselgarderob är ett utmärkt sätt att förenkla din garderob och minska stressen kring vad du ska ha på dig.

Blir du också sugen på att skapa en kapselgarderob? Här har jag samlat några steg som hjälper dig att komma igång:

1. Definiera din stil och behov

  • Reflektera över din livsstil: Behöver du kläder för jobb, fritid, träning, sociala evenemang? Fundera på vad du oftast gör i din vardag och vad du behöver klä dig för.
  • Bestäm en färgpalett: En kapselgarderob funkar bäst om färgerna är lätta att kombinera. Välj några basfärger (svart, vitt, grått, beige, marinblå) och några accentfärger som du gillar och som passar med basfärgerna.

2. Rensa din nuvarande garderob

  • Ta ut alla kläder du har och lägg dem på sängen eller golvet.
  • Dela in dem i kategorier som: behåll, sälj/skänk, och släng (trasiga/obrukbara plagg).
  • När du går igenom varje plagg, fråga dig själv om du verkligen gillar det, om det passar din stil och om det kan kombineras med andra plagg. Behåll bara det du verkligen gillar och använder regelbundet.

3. Välj basplaggen

  • Investera i tidlösa och mångsidiga plagg som du kan använda ofta. Basplagg är grunden i en kapselgarderob och inkluderar exempelvis:
    • Enkla t-shirts och linnen i neutrala färger.
    • Några par jeans som du älskar
    • En svart kjol – välj längd utifrån DIN stil.
    • Svarta byxor/chinos eller ”finare” modell.
    • En snygg blazer eller jacka
    • Någon stickad tröja eller cardigan
    • Någon basklänning som fungerar för olika tillfällen (dressa upp med stora, lyxiga smycken, dressa ned med t.ex. bälte och stickad tröja)
    • Ett par bekväma skor (sneakers, stövlar, eller loafers)
    • Ett par finare skor/sandaler som passar till både kjol, klänning & byxor.

4. Lägg till accentplagg

  • Accentplagg är de kläder som ger lite variation och personlighet till din garderob. De kan vara i starkare färger eller ha mönster, men bör fortfarande vara lätta att kombinera med dina basplagg. Min accentfärg är rost, färgen ger liiite ”edge”, samtidigt som den smälter bra ihop med min övriga färgpalett.
  • Tänk på saker som mönstrade skjortor, färgglada sjalar, eller roliga accessoarer. Ha ett fåtal och försök istället variera hur du använder dem (skjorta till jeans, klänning, kjol, uppnkäppt, knuten eller knäppt hela vägen).

5. Säsongsanpassa garderoben

  • Dela upp din kapselgarderob efter årstid. Vanligtvis har man olika kapselgarderober för vår/sommar och höst/vinter eftersom plaggen kan skilja sig i material och funktion. Detta har jag supersvårt för! Jag kör samma garderob året om – än så länge. Kanske klarar jag att dela in garderoben efter vinter- & sommarsäsong framöver

6. Maximera plaggets användning

  • Sträva efter att varje plagg ska kunna kombineras med flera andra. Ett bra mål är att varje plagg ska kunna användas på minst tre olika sätt.
  • Till exempel, en vit skjorta kan bäras till jeans för en casual look, med en kavaj för jobbet, eller instoppad i en kjol för en middag.

7. Begränsa antalet plagg

  • Det finns inget exakt antal för en kapselgarderob, men många använder 30–40 plagg inklusive skor och ytterkläder. Välj det som känns rimligt för dig.
  • Räkna inte med träningskläder, underkläder eller specifika festkläder i din kapsel.

8. Organisera garderoben

  • När du har valt dina plagg, se till att de är synliga och lättillgängliga i garderoben. Häng upp eller vik dem snyggt så att det är enkelt att mixa och matcha.
Skapa en kapselgarderob

Second hand i första hand

En kapselgarderob hjälper dig att ha en mer strukturerad garderob och kan faktiskt spara både tid och pengar i längden! För att jobba mer hållbart tänkte jag försöka bygga upp min kapselgarderob med kläder från second hand, i första hand. Att handla kläderna second hand är nog den största utmaningen för mig då jag inte är så bra på att handla just kläder second hand. När det kommer till möbler är det helt annorlunda, där är majoriteten av de möbler jag har hemma second hand-fyndade.

Hoppas du gillar att ta del av min resa mot en kapselgarderob! Berätta gärna om du vill att jag skriver om eller visar någonting särskilt från min kapselgarderobsresa! Tips! Jag har inspirerats en hel del av @fiaanderberg och @useless_dk – spana in deras konton om du vill läsa mer.

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa