Skip to content
Fördomar om Feng Shui

Fördomar om Feng Shui

Jag hör nästan dagligen olika fördomar om Feng Shui. Det är ett begrepp som de flesta säkert har hört talas om någon gång. Långt ifrån alla vet och förstår vad det egentligen handlar om. Majoriteten av de jag möter tror att Feng Shui bara handlar om ett sätt att inreda – eller om minimalism. Många avfärdar det också som rena flummeriet. Så, vad är egentligen Feng Shui?

För mig känns läran så självklar och enkel, samtidigt som det är ett ENORMT ämne och du kan fördjupa dig i oändlighet. Grunden inom Feng Shui är för mig ren logik och går hand i hand med hur våran hjärna fungerar. Läran ger oss ett perspektiv som förklarar självklara saker vi redan gör, undermedvetet. När du får upp ögonen för möjligheterna med Feng Shui och dess olika verktyg så är det nästan omöjligt att inte utforska liiite mer. Jag tänkte i detta inlägg bemöta några förutfattade meningar om Feng Shui. Förhoppningsvis pickar vi hål på ett par fördomar i samma veva!

vad är feng shui?

Till tvivlarna:

Fördom: ”Feng Shui är bara flummerier”. Mitt svar lyder att Feng Shui är baserat på mänsklig intuition och tusentals år av observationer kring hur miljön påverkar mänskligt beteende och välbefinnande. Förr i tiden hade vi bara vår intuition, ”magkänslan” och logiska tänkande att tillgå. Kontakten med vårt inre var avgörande för vår överlevnad, för återhämtning och vid skapandet av harmoniska miljöer. Det fanns inga ”smarta tekniska prylar” som kunde skydda och hjälpa oss på samma sätt som i dagens moderna samhälle.

Människor generellt har förlorat den djupa kontakten med vårt inre känsloliv till följd av allt yttre stimuli. Den viskande magkänslan drunknar i bruset av rapporteringar om trender, sociala medier och diverse annat. Och trots alla dagens hjälpmedel mår vi idag sämre än någonsin. En av de stora skillnaderna är att saker förr i tiden fick ta tid. Idag är vi alldeles för stressade och allt ska gå fort. De flesta människor hade heller inget överflöd av tillhörigheter förr. Man fick göra så gott man kunde, med det man hade.

DESIGNFULNESS – En fantastisk bok som sammanställer och förklarar vad den moderna forskningen säger om miljöns påverkan på kropp & knopp.

Forskning & Feng Shui?

Under 16- och 1700-talet försvann kunskapen (mer eller mindre) i samband med häxjakten i västvärlden. I dagens moderna samhälle ”köper” vi inte den uråldriga läran då vissa delar av den saknar vetenskapliga bevis. Samtidigt dyker modern forskning såsom neurodesign och biologi upp. Resultaten av studierna går helt i linje med mycket av det som Feng Shui påtalat i tusentals år. Den stora skillnaden är orden som används inom vetenskapen, jämfört med Feng Shui eller andra holistiska livsfilosofier. Vi pratar om samma saker, med olika ”språk”. Det är spännande samtidigt som det är lite sorgligt att det ska behövas forskning på någonting så självklart. Feng Shui är dock inte hjärnforskning, det är logik och magkänsla!

Fördomar om Feng Shui

Konsten att inreda…

Fördom: ”Feng Shui handlar bara om att inreda”. Visst är kunskap om Feng Shuins verktyg en stor hjälp när vi inreder både hem och trädgård. Feng Shui handlar dock om så mycket mer än bara inredning! Det är ett förhållningssätt i livet, ett perspektiv där vi ser ALLT som en helhet. Ditt inre påverkas av ditt yttre och vice versa. Vi ser allt som energi och genom att bli medveten kan vi ”röra upp” eller lugna energier samt motverka negativ energi och stagnation, både inom och omkring oss.

Fördom: Feng Shui = regler

Gällande inredning så finns det ingen universal lösning som passar för alla människor. Du kan ha vilken inredningsstil du vill – du kan t.o.m. vara bostadslös – och ändå dra nytta av kunskapen. Vi är alla olika och vi trivs i olika typer av miljöer. Det Feng Shui ger oss är inspiration och förståelse för varför vi trivs bättre i vissa miljöer och varför det ibland ”skaver”. Även om vi är olika som personer så fungerar våran hjärna på mer eller mindre samma sätt. Beroende på vad vi har för behov så kan vi, med kunskapen om Feng Shuins verktyg, hjälpa oss själva till ett bättre mående. Vi kan lättare skapa balans, harmoni och tillföra mer av det vi behöver för att trivas. Det betyder dock INTE att vi alla ska inreda på exakt samma sätt.

Det finns vissa generella råd och riktlinjer vid inredning med hjälp av Feng Shui; såsom kraftposition, att skapa balans med de fem elementen, chiflöden och yin & yang (kontraster). Det finns dock ingen REGEL som säger hur någonting MÅSTE vara. Ibland är det helt rätt att gå tvärtemot vad ”råden” säger. Allt ”beror på” – individens behov, förutsättningar och känsla. Lär dig lyssna till din intuition och magkänsla och bli medveten om hur du påverkas. Lyssna till de råd och riktlinjer som tilltalar dig och strunta i resten. Lägg inte tid och energi på att ”laga någonting som inte är trasigt”. Är du nöjd med ditt hem och liv? BRA! Njut av det istället för att förändra någonting som funkar.

Vad är feng shui?

Slutsats

Jag skulle främst beskriva Feng Shui som en livsåskådning, dvs som ett sätt att se på livet. Det är ett holistiskt synsätt där allt hänger samman genom energier, inom Feng Shui kallat ”chi”. Precis som du inte kan separera huvudet från kroppen så kan du inte exkludera dig själv från din omgivning. Du är, vare sig du vill eller inte, en del av helheten där allt hänger ihop och påverkar varandra. Vetenskapligt beskrivs all världens materia som atomer och molekyler som vibrerar tillsammans på olika frekvenser. Enligt Feng Shui består allt av CHI (energi). Förändra din omgivning så förändras frekvenserna/energierna omkring dig – och inom dig. Slutsatsen är att ditt mående påverkas av det du omger dig med. Medvetet OCH undermedvetet.

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa